Debat: Søtransport er grøn transport
Debatindlæg i dagbladet Børsen af Louise Feilberg Levy, erhvervspolitisk konsulent, Danmarks Rederiforening, og Arne Chr. Mikkelsen, teknisk konsulent, Danmarks Rederiforening.
Søfarten er grøn transport - selv om der ofte forsøges at tegnes et andet billede. Både på klima, men også på miljøområdet har danske rederier i en lang periode været særdeles aktive.
Søtransport er grundlæggende en grøn transportform. Et skib udleder i gennemsnit kun otte gram CO2 pr ton/km. Til sammenligning udleder en såkaldt grøn bil i omegnen af 120 gram CO2 pr. km.
Det er mængden af transporterede varer, der betyder, at skibsfarten står for omkring 3 pct. af de globale CO2-emissioner. Omkring 90 pct. af verdenshandlen transporteres således på skib, heraf transporterer danske rederier op mod 10 pct. af verdenshandelen og spiller derfor en nøglerolle i den globaliserede verden.
Derfor er Danmarks Rederiforening godt tilfredse med resultatet af sidste møde i FN's søfartsorganisation IMO, hvor der blev vedtaget klimaplan for søfarten. Opbakning til energimærkning af nye skibe, anbefalinger vedrørende energieffektiv sejlads og forståelse for, at skibsfarten via et markedsbaseret instrument som f.eks. en brændstofafgift, ser vi som et skridt i den rigtige retning.
Der er desuden blevet fastlagt en arbejdsplan for det videre arbejde med en global klimaregulering af skibsfarten, således at skibsfarten også bidrager til løsningen af klimaforandringerne på klimatopmødet i København til december.
Danske rederier støtter en global klimaregulering og ønsker aktivt at bidrage til arbejdet blandt andet ved at have tiltrådt et klimacharter, udarbejdet af Danmarks Rederiforening.
På miljøområdet som især handler om svovludledning, betyder et nyt regelsæt at fra 2015 skal svovlindholdet i brændstof således reduceres med hele 93 pct. i de kystnære områder, og fra 2020 reduceres svovlindholdet op mod 90 pct. på åbent hav.
Danmarks Rederiforening har været involveret i dette arbejde, men et så dramatisk reduktionskrav er imidlertid ikke uden tekniske og økonomiske udfordringer. Derfor har Danmarks Rederiforening blandt andet indgået et partnerskab med Miljøstyrelsen om renere luft. Partnerskabet har til hensigt at fremme innovation, som kan mindske svovludledningen, og med en handlingsplan har partnerskabet sat helt konkrete målsætninger op.
Med dette partnerskab håber begge parter at få løst nogle af de store udfordringer, de nye regler giver.
Kilde: Dagbladet Børsen