Danske Maritime: Søværnet skal styrkes
Det danske Søværn skal styrkes, ikke nedprioriteres - sådan lød budskabet, da Danske Maritime med administrerende direktør Jenny Braat i spidsen, onsdag havde foretræde for Folketingets Forsvarsudvalg med afsæt i et lækket notat, ifølge hvilket det overvejes at levetidsforlænge Søværnets inspektionsfartøjer.
Foto: Søen Naget Forsvaret.
De fire inspektionsskibe til patruljering i Nordatlanten er bygget helt tilbage i årene 1986-1991, og derfor er tanken om at livstidsforlænge på alle måder et uhensigtsmæssigt forslag, fastslår Jenny Braat.
”For det første er der selvfølgelig det aktuelle trusselsbillede og Ruslands aggression. Aktuelt opruster de også markant i Arktis, og når stigende temperaturer samtidig gør området gradvist mere tilgængeligt også for andre nationaliteter, er det helt afgørende, at vi – som vi også har forpligtet os til i NATO – bevogter området effektivt. Dette kræver både gode skibe og måske også flere skibe. For man skal samtidig huske på, at Søværnet i dag råder over langt færre skibe end tidligere, så det handler ikke kun om at erstatte 1:1, men også om at revurdere det reelle behov, som i min optik peger i retning af en noget større flåde. Visse af de ældre fartøjer vil så kunne ombygges og bruges til overvågning af de kommende energiøer, vores havvindmølleparker og andre vigtige områder”, siger Jenny Braat.
”For det andet kan man roligt tillade sig at være kritisk i forhold til, hvad det rent politisk er, man tilbyder Søværnet. I civil skibsfart var skibene gået på pension, og i militær sammenhæng er der brug for at opgradere til moderne fartøjer, som er stærkere, hurtigere, mere driftssikre, kan løse flere opgaver og derudover er en langt bedre og mere sikker arbejdsplads for folk i tjeneste. Selv om vi aktuelt har store udgifter til støtte af Ukraine, så skal Søværnet styrkes, ikke nedprioriteres”, slår Jenny Braat fast.
”For det tredje er der perspektivet i den militære skibsbygning i Danmark, hvor vi har stolte traditioner, som vi værner om. For Danmark er det klart bedst, at vi kan bygge og vedligeholde egne flådefartøjer. Både af hensyn til sikkerhed, forsyningssikkerhed og de arbejdspladser, det skaber – samt et muligt eksportpotentiale af nye teknologiske løsninger. Her var en vigtig pointe i vores foretræde for Forsvarsudvalget, at vi i den maritime industri har brug for at kunne langtidsplanlægge. Når vi opbygger den nødvendige kapacitet, hvor den første ordre er de nye flådefartøjer til Østersøen, så skal vi også kunne planlægge frem i tid på de næste skibe. Det er store projekter, vi taler om, og vi kommer til at levere skibe i topklasse, men enhver specialisering kræver både de rigtige rammer og de rigtige medarbejdere, og derfor skal man politisk forstå vigtigheden af en lang tidshorisont”.
”Derfor betragtede vi det som meget afgørende at komme i tættere dialog med Forsvarsudvalget, før forsvarsforhandlingerne starter, og jeg vil gerne takke udvalget for den positive modtagelse, vi fik. Jeg tror, alle er enige om vigtigheden af et stærkt Søværn, hvor man jo heller ikke skal glemme, at det er den eneste del af Forsvaret, hvor vi selv er leveringsdygtige. Modsat fly, kampvogne og så videre, hvor vi handler i udlandet. Så jeg er tilfreds med dagens besøg”, siger Jenny Braat, som sideløbende har en række bilaterale møder med relevante ordførere.
Forsvarsforhandlingerne forventes at starte om 2-3 måneder og afventer en grundigere analyse af Forsvarets samlede økonomi
Kilde: Danske Maritime