Danske Havne med Ole Sohn til Asien
Danske Havne indgår i den store danske erhvervsdelegation, der er rejst med erhvervs- og vækstminister Ole Sohn til Asien. Havnene vil gerne tage ved lære af de asiatiske havne, men ser også gerne at kineserne investerer i danske havne.
”Danske Havne vil gerne vide, hvordan det er lykkedes Singapore at få en stor global andel af produktion og modernisering af boreplatforme”, siger formand for Danske Havne Uffe Steiner Jensen, der indgår i den danske erhvervsdelegation.
Mange havne i det Sydkinesiske Hav kunne have opgaver med modernisering af boreplatforme. Men Singapore tager en dominerende andel. Derfor vil Danske Havne gerne lære af værftet Keppel FELS, og derved hjælpe til, at de danske havne og maritime industrier på havnene får en større andel af moderniseringer på de mange tyske, engelske, norske og danske boreplatforme i Nordsøen.
”Tænk bare på, at den seneste modernisering af en borerig i Hirtshals omsætter for 400 millioner kroner og beskæftiger 600 på riggen og i de omliggende håndværkerfirmaer”, siger Uffe Steiner Jensen.
De danske havne kan ifølge Steiner Jensen også give kineserne nogle gode ideer. Kina ønsker at investere i produktion i Europa, og netop i virksomheder, der kan bruge Kinas råvarer og halvfabrikata. Det gør havne til oplagte mål for investeringer, og der er masser af nye erhvervsarealer på de danske havne, som varerne kan sejles til. Desuden kan havnene byde på maritime virksomheder, der er højt udviklede i energi- og miljøløsninger. Noget kineserne er på udkig efter.
Turisme står også højt på programmet.
”Jeg vil på vegne af havnene igen og igen fortælle de kinesiske myndigheder og turistfolk om de mange muligheder og den store vækst i dansk krydstogtindustri”, siger Uffe Steiner Jensen.
I 2011 besøgte 76.000 kinesiske forretningsfolk og turister Danmark. De ti havne, der i dag modtager krydstogtskibe, ser store muligheder i at udvikle den del af forretningen. Alene i 2011 omsatte krydstogtindustri for 1,5 milliarder kroner i Danmark og gav 2000 jobs.
Delegationen besøger Beijing, Shanghaj og Singapore frem til 2. september 2012.
Kilde: Danske Havne