Danmark vil udlevere tilfangetagne pirater
Danmark vil indlede forhandlinger med en række Vestafrikanske lande om udlevering af pirater, der tages til fange af danske flådestyrker, som fra efteråret indsættes i Guinea Bugten. Udleveringen vil ske med henblik på retsforfølgelse i de pågældende lande.
Arkivfoto.
Det siger en ikke navngivet talsmand for Forsvarsministeriet til nyhedsbureauet Bloomberg.
Den danske regering besluttede i sidste uge at sende en fregat til Guineabugten i efteråret, hvor den skal bidrage til den internationale indsats mod pirateri.
”Det sker fordi den maritime sikkerhed er udfordret. Pirater står bag flere alvorlige kidnapninger i området. Det truer sikkerheden for danske og udenlandske besætninger. I sådan en situation kan og skal vi ikke bare se til. Vi skal stå op for retten til fri sejlads. Det danske søværn har tidligere vist sig stærkt og væsentligt i bekæmpelsen af pirateri. Men hvis vi får alvor skal få styr på sikkerheden i Guineabugten, er en international militær tilstedeværelse nødvendig”, sagde forsvarsminister Trine Bramsen i en kommentar til beslutningen.
Indsættelsen af den danske fregat hviler ikke på et direkte FN-mandat, men på FN-konventionen Law of the Sea’s, der tillader at krigsskibe gennemfører anti-pirat operationer overalt på verdenshavene, bortset fra territorialt farvand.
Fregattens opgave bliver at bekæmpe pirateri og støtte samt at eskortere den civile søfart i området. Skibsbidraget vil blive indsat under dansk kommando i internationalt farvand og skibsbidragets opgaver vil blive forsøgt koordineret med Danmarks allierede og partneres bidrag i regionen. Bidraget indsættes i første omgang i regionen for en periode på fem måneder fra omkring november 2021 til og med marts 2022.
Fregatten er udstyret med en Seahawk-helikopter og vil kunne indsætte specialoperationsstyrker fra fregattens maritime indsatsstyrke, hvis det bliver nødvendigt.
Indsatsstyrken er blandt andet udannet til at udføre undsættelsesoperationer på kaprede skibe.
I gennemsnit sejler 30-40 danskopererede skibe i Guineabugten på daglig basis, og tre danske handelsskibe er over de seneste måneder blevet angrebet af pirater i området. Guineabugten er et stort område, og piraterne opererer ofte langt fra kysten. De går målrettet efter at kidnappe besætningsmedlemmer for på den måde at kunne kræve løsepenge.
Redaktionen