Danmark ratificerer ny FN-konvention
Danmark har i dag ratificeret en ny FN-konvention, der sikrer søfarende overalt i verden ordentlige arbejdsforhold. Konventionen er den såkaldte Maritime Labour Convention, og den er et vigtigt skridt fremad for global kvalitetsskibsfart om arbejdsforhold
”Med den nye konvention sker der en global forbedring af de søfarendes rettigheder, og det er til gavn for os her i Danmark. Herhjemme er vi nemlig dygtige til at sikre ordentlige forhold, og vi satser på høj kvalitet hele vejen rundt”, siger Birgit Sølling Olsen, vicedirektør i Søfartsstyrelsen.
Rederier i de lande, der har tiltrådt Maritime Labour Convention / MLC, vil fremover skulle sikre de søfarende fornuftige arbejdsvilkår. Konventionen omfatter alle aspekter af søfarendes ansættelsesforhold, lige fra indgåelse af ansættelsesaftaler over den søfarendes ret til gratis hjemrejse, arbejdsmiljø og til social sikring. Herudover kræver MLC en systematisk kontrol med, at dens regler overholdes.
Konventionen tager højde for skibsfartens globale natur. Alle søfarende uanset nationalitet vil få glæde af de nye regler.
Rederier fra lande, der ikke ratificerer MLC, vil - når konventionen træder i kraft – reelt være afskåret fra at drive international skibsfart. Reglerne i MLC vanskeliggør dermed social dumping, hvor rederier konkurrerer på dårlige arbejdsforhold. Konventionen er således et vigtigt skridt i retning af at fremme kvalitetsskibsfart globalt og dermed en fordel for dansk skibsfart, der allerede i dag drives på et højt niveau for så vidt angår arbejdsvilkår og social sikring. Med konventionen sikres med andre ord lige globale konkurrencevilkår og samtidig rimelige vilkår for de søfarende.
Konventionen er indarbejdet i dansk lovgivning i tæt samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og erhvervets parter. De danske regler vil træde i kraft samtidig med, at konventionen træder i kraft internationalt. Det forventes at ville ske inden for de kommende par år.
I en kommentar til ratificeringen, siger sekretariatsleder Michael Wengel-Nielsen fra Danmarks Rederiforening.
”Danske rederier lever allerede i dag op til disse krav. Derfor er det en stor fordel, ikke kun for de søfarendes liv og hverdag om bord, men også set i forhold til konkurrenceevnen for dansk kvalitetsskibsfart, at der også kommer globale minimumsstandarder for de søfarendes arbejds- og livsvilkår er. Retningslinjerne i den nye konvention understøtter den høje kvalitet som i forvejen kendetegner dansk søfart,” siger Michael Wengel-Nielsen.
”Det er afgørende at konventionen får global virkning. Netop derfor er det meget vigtigt, at de lande, der tilslutter sig konventionens regler, er forpligtet til at håndhæve reglerne overfor alle skibe – også selvom disse skibe er registrerede i lande, som ikke har ratificeret konventionen. På den måde kan den nye konvention i høj grad forhindre konkurrence på de søfarende sociale vilkår,” Wengel-Nielsen.
Kilde: Søfartsstyrelsen