Danmark har brug for produktionsindustri
KOMMENTAR: I Danmark betragter vi vores samfund som et vidensamfund. Vi har hørt det mange gange: Vi skal overleve på vores viden! Men det kan vi ikke, hvis vi i vores iver efter at være et vidensamfund glemmer produktionsindustrien. Vi kan ganske simpelt ikke være et vidensamfund, hvis vi ikke samtidig er et produktionssamfund.
Kommentar af Thorkil H. Kristensen, adm. direktør i brancheforeningen Danske Maritime, i dagbladet Børsen.
I Danmark betragter vi vores samfund som et vidensamfund. Vi har hørt det mange gange: Vi skal overleve på vores viden! Men det kan vi ikke, hvis vi i vores iver efter at være et vidensamfund glemmer produktionsindustrien. Vi kan ganske simpelt ikke være et vidensamfund, hvis vi ikke samtidig er et produktionssamfund.
Derfor er det glædeligt, at Europa-Kommissionen erkender den europæiske produktionsindustris betydning i den nyligt udsendte integrerede europæiske industripolitik.
Her slår kommissionen fast, at produktionsindustrien er nødvendig for Europa, og at det er essentielt at øge produktiviteten i produktionsindustrien såvel som i relaterede sektorer, hvis vi fortsat skal sikre vækst i Europa.
Hvert fjerde private job i Europa ligger inden for produktionsindustrien. Herudover er endnu en fjerdedel af alle private job i Europa afhængige af produktionsindustrien på den ene eller den anden måde. Den er en væsentlig drivkraft for såvel den europæiske indtjeningsevne som konkurrenceevne. Derfor bør den have høj politisk prioritet, både på europæisk plan, men i særdeleshed også på nationalt dansk plan.
Vi har brug for, at der i Danmark er et erhvervsministerium, der varetager industriens interesser. Det betyder bl.a., at der bør være en administrativ enhed i erhvervsministeriet, hvis definerede kerneområde er netop den danske industri.
Produktionsindustrien spiller en nøglerolle i forhold til innovation, ligesom ikke mindre end 80 pct. af alle forsknings- og udviklingstiltag i Europa kommer fra denne sektor. Megen innovation sker i selve produktionen. Kreative idéer bliver omsat til noget konkret, håndgribeligt og brugbart – og de kreative idéer videreudvikles i produktionen.
I længden vil produktudvikling næppe kunne ske uden tilknytning til produktionen. Derfor er det vigtigt, at de, der bestemmer erhvervsvilkårene i Danmark, ikke umuliggør industriproduktion eksempelvis ud fra et synspunkt om, at al produktion alligevel vil blive flyttet til udlandet før eller siden.
Hvis vi skærer vores produktionskompetencer fra, er det bare et spørgsmål om tid, før innovationen og konkurrenceevnen flytter med.
Outsourcing i sig selv er ikke en dårlig ting, men et afgørende moment i outsourcing er evnen til fortsat at udvikle sit produkt. Desværre rangerer industri alligevel lavt på prioriteringslisten for mange politikere. Industri bør blive et politisk fokusområde i langt højere grad, end det er tilfældet i dag.
Det er desuden vigtigt, at danske og europæiske regler ikke bliver en klods om benet på danske produktionsvirksomheder. Reglerne skal derimod hjælpe virksomhederne til at få de bedst mulige konkurrencevilkår, hvilket bl.a. indebærer, at det skal være muligt at købe råvarer såsom stål på lige vilkår med konkurrenter i resten af verden.
Maersk Line har netop placeret en meget stor ordre på i første omgang 10 superavancerede containerskibe hos et sydkoreansk værft. Mange af underleverandørerne til disse containerskibe vil højst sandsynlig være danske. Ikke fordi det danske rederi har en nationalistisk inspireret forkærlighed for danske underleverandører, men fordi mange danske maritime leverandører simpelthen er førende på deres område. Det gælder bl.a., når man ser på faktorer som kvalitet, klima og miljø.
Men de er i konstant skarp konkurrence med underleverandører over hele verden, og derfor er det afgørende, at de danske politikere til stadighed arbejder for rammevilkår, der sikrer en fair konkurrence også for danske virksomheder.
Det er afgørende, at virksomhederne har adgang til dygtige medarbejdere på alle niveauer for fortsat at kunne udvikle og styrke den danske og europæiske produktionsindustri. Det kræver, at vi også på uddannelsessiden kan konkurrere med resten af verden. Vi skal sørge for, at vores uddannelsessystem til stadighed styrkes og tilpasses de behov, virksomhederne har. Samtidig er det vigtigt, at virksomhederne har mulighed for at give deres medarbejdere de rette betingelser for kunne videreudvikle sig.
For at virksomhederne skal kunne konkurrere på det globale marked, er det nødvendigt, at de danske politikere arbejder for at sikre gode og fleksible rammebestemmelser for produktionsvirksomheder – både på nationalt, europæisk og internationalt plan.
Man må derfor håbe på, at udmeldingen fra Europa-Kommissionen skinner igennem til de danske politikere. At også de vil opprioritere at bevare en konkurrencedygtig produktionsindustri, som fortsat kan være med til at sikre den velstand, vores samfund hviler på.
Kilde: Dagbladet Børsen