Dana jagter grønlandshajer
Studerende fra kandidatuddannelsen Akvatisk Videnskab og Teknologi var i efteråret i Østgrønland for at undersøge grønlandshajens fødebiologi og alder sammen med DTU Aquas havforskningsskib Dana.
Specialestuderende Julius Nielsen fra Kandidatuddannelsen i Akvatisk Videnskab og Teknologi har i den forbindelse skrevet en artikel som netop er blevet offentliggjort på DTU Aquas hjemmeside.
Havforskningsskibet Dana var på en særlig ekspedition i efterået, nemlig Greenland shark cruise 2012. Hajerne blev fanget med langliner i Ammassalik Fjord. Ekspeditionen blev blandt andet financieret af Dansk Center for Havforskning , Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland.
På Greenland Shark Cruise 2012 undersøgte forskere fra Danmark, Norge, USA, Canada, New Zealand og Japan grønlandshajens fysiologi og man søgte en forklaring på hajens jagtegenskaber. Man undersøgte derfor muskelvæv, blodets evne til at binde og afgive ilt, lugtesans og hjertets blodforsyning.
Specialstuderende Julius Nielsen skriver:
“Ikke alle de hajer, som vi fangede, måtte lade livet. Seks hajer blev sluppet fri med satellit-sendere monteret på ryggen. Disse havde til formål at måle dybde, position og temperatur i perioder mellem 180 og 360 dage.
Tidligere målinger tyder på, at grønlandshajer vandrer i flokke, og deres interaktion med eksempelvis hellefisk og torsk i forskellige områder er derved sæsonbetonet. Et enkelt satellit-mærke koster omkring 24.000 kr, og da der ingen garanti er for at det lykkes at få data sendt tilbage, kan denne form for forskning være en nervepirrende affære.
Sendere fungerer nemlig ikke under havvand, og de er derfor udstyret med en tidsindstillet udløsermekanisme, der sender dem op til overfladen, hvorfra data kan sendes til en satellit.
Hvis hajen befinder sig under is, får man ingen data, og det var derfor til stor ærgrelse for holdet, da den første haj ikke ”ringede hjem” på det tidspunkt, som udløseren var indstillet til. Med en uges forsinkelse var der dog pludselig signal fra et lille område på østkysten med kun delvist isdække.”
Se video fra havforskningsskibet Dana:
Se video hvor en haj bliver mærket. Grønlandshajen kan blive op til 6,40 m og veje mere end et ton.
Kilde: DTU Aqua