Bagmandspolitiet tiltaler Dan-Bunkering
Dan-Bunkering og en direktør er blevet tiltalt for at have solgt 172.000 ton jetbrændstof til Syrien i strid med EU´s sanktioner, oplyser Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet, SØIK, i en pressemeddelelse. Også holdingselskabet Bunker Holding er tiltalt.
33 gange solgte en dansk virksomhed i alt omkring 172.000 ton jetbrændstof til russiske selskaber, hvorefter jetbrændstoffet blev leveret til Syrien i strid med EU’s sanktioner mod Syrien.
Via mellemled blev jetbrændstoffet leveret forskellige steder i Middelhavet og i sidste ende sejlet til en ukendt modtager i Port Banias i Syrien. Handlerne havde samlet en værdi af omkring 647 mio. kroner.
Sådan lyder tiltalen i den sag, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har rejst over for Dan-Bunkering, fremgår det af en pressemeddelelse.
Holdingselskabet Bunker Holding og en direktør i et af selskaberne er tiltalt i otte af de 33 handler.
Bunker Holding og Dan-Bunkering har gennem hele sagen afvist at have handlet i strid med sanktionerne.
Sagen er blevet efterforsket af politiet siden Erhvervsstyrelsen helt tilbage i 2017 anmeldte Middelfart-virksomheden for et muligt brud på EU´s sanktioner mod Syrien.
Men der kom først for alvor skub i efterforskningen, da DR Nyheder gravede sagen ud i april i fjor. I januar i år blev Bunker Holdings CEO, Keld Demant, ifølge DR sigtet i sagen, ligesom endnu en person, der er omfattet af navneforbud.
Nu har den meget langvarige efterforskning så ført til tiltalerejsning.
“Det er vores vurdering, at handlerne med de russiske selskaber er en overtrædelse af EU’s sanktioner. Det er selvsagt en meget alvorlig sag, hvis man som dansk virksomhed overtræder EU-sanktioner, der er indført mod et andet land på baggrund af en meget kritisk og alvorlig situation,” siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat hos SØIK.
Handlerne mellem den danske virksomhed og de russiske selskaber fandt sted fra 2015 til 2017, og på det tidspunkt var der indført EU-sanktioner mod Syrien med et ”forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af jetbrændstof og brændstofadditiver til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien”.
Sagen vil blive ført ved Retten i Odense, oplyser SØIK.
Kilde: SØIK