Årslev Engsø påvirker ørredvandring
Anders Koed og Mikkel Boel fra DTU Aqua har undersøgt, hvordan Årslev Engsø, som blev etableret i 2003, har påvirket ørreders vandring fra Aarhus Å-systemet til havet.
Man anlægger søer og vådområder for at komme af med kvælstof og give naturen en hjælpende hånd. Men man risikerer at gøre livet svært unge ørreder, som skal vandre til havet.
”Når man etablerer søer og vådområder for at nedbringe eutrofiering, så forbedrer man levevilkårene for nogle dyr og planter, men forværrer den samtidig for andre, som fx ørrederne”, siger Anders Koed fra DTU Aqua.
Årslev Engsø har desværre medført et stort tab af ørredsmolt. De unge fisk når ikke ud til havet når de vandrer. Hele 62 % af ørredsmolten klarer ikke turen til havet, hvor de ellers skulle vokse og blive til havørreder.
“Vi har set lignende resultater i Egå Engsø nord for Aarhus. Her er der målt et gennemsnitligt smolttab på 83 % i et område, hvor smoltene tidligere passerede frit gennem åen uden tab”, siger Anders Koed på DTU Aquas hjemmeside.
Han opfordrer til, at hensynet til de unikke danske bestande af ørreder inddrages i planlægningen af fremtidige projekter, eksempelvis ved at man vælger alternativer som også gavner laksefisks vandring.
”Den bedste løsning ved anlæggelse af søer ved vandløb er at føre det meste af vandet udenom søen og lave vandindtaget til søen på en sådan måde, at fiskene ikke finder den. Fiskene følger vandstrømmen i åen og vil da primært vandre uden om søen. Et eksempel på dét er Skibet ved Vejle Å, hvor kun 0,1 % af det samlede smoltudtræk i åen finder vej ind i søen ved et vandindtag”, siger Koef.
Kilde: DTU Aqua