Ålefiskere er optimistiske
To ålefiskere er i samarbejde med konsulentfirmaet GEMBA ved at undersøge, om deres store bifangst af sortmundet kutling kan blive vendt til god forretning.
Sortmundet kutling er ikke en hjemhørende art i Danmark, men alligevel er den i eksplosiv vækst. Den udgør et problem for ålefiskerne, som får store bifangster af fisken i deres åleruser.
Bestanden af sortmundet kutling er dermed vokset, da fiskerne normalt sætter arten tilbage i havet, og der er altså ingen naturlig fjende for sortmunden kutling, som i stedet trives og bliver ved med at yngle. Undersøgelser har vist, at fiskearten kan få store negative konsekvenser for bestandene af blandt andet skrubber og rejer, da sortmundet kutling lever af rejer, muslinger, fiskeæg og andre småfisk.
Men det betyder ikke, at det er et problem som ikke kan løses.
“Projektet er et rigtig godt eksempel på, hvordan der kan skabes værdi for både erhverv og miljø. Fiskerne får et supplement til det trængte ålefiskeri, og samtidig begrænser vi bestanden af sortmundet kutling til fordel for miljøet”, siger udviklingsdirektør Karsten Biering Nielsen fra NaturErhvervstyrelsen.
To ålefiskere fra Guldborgsundområdet har fisket otte tons kutlinger som er blevet benyttet i forsøg med ensilage som foder til smågrise. Forsøgene har vist lovende resultater, og fiskerne håber at kunne afsætte fisken til danske foderfabrikker.
Der er også blevet lavet en aftale med italienske aftagere, der vil vurdere, om fisken kan sælges som spisefisk i Italien, hvor sortmundet kutling er en delikatesse.
Projektet er støttet med 1,5 mio. kr. fra NaturErhvervstyrelsen.
Kilde: NaturErhvervstyrelsen