Aalborg havn vil være CO2 neutral
Aalborg havn indvier i november et af Nordjyllands største solcelleanlæg på Langerak 18 i Aalborg Øst. Anlæggget giver en årlig energiforsyning på omkring 110.000 kWh. Aalborg Universitets forskere får adgang til opsamling og formidling af ny, konkret viden om energien fra solcelleanlæg.
”For os er det vigtigt at indsamle erfaringer med solcellesystemer, så vi i det lange perspektiv kan integrere dem i renovering af tage og facader på havnens bygninger. I kraft af samarbejdet med Aalborg Universitet får vi nu dokumenteret, hvilke løsninger der er de rigtige”, siger miljøkoordinator Brian Dalby Rasmussen, Aalborg Havn A/S.
Det er havnens driftsbygning, som lægger tag og facade til solcellerne; 178 m2 facade og 500 m2 tag. Aalborg Universitets Institut for Energiteknik er medbestemmende om, hvilke typer solceller, der monteres, og panelerne på taget vender mod alle fire verdenshjørner, så effekten af det samlede lysindfald kan dokumenteres ved hjælp af det opsatte test- og måleudstyr. De enkelte solcelleflader forsynes med individuelle målere, og universitetet etablerer også en vejrstation til dokumentation af lysindfald, temperatur og nedbør.
Bjerg Arkitektur er også med i projektet for at sikre en arkitektonisk integration af anlægget i bygningsmassen. Elproduktionen vil kunne dække forbruget både i driftsbygningen og i havnens administrationsbygning.
I øjeblikket tester havnen forskellige elbiler til brug i driften. Findes en brugbar model, vil solcelleanlægget også levere ren energi til den interne arbejdskørsel på havnen.
”Aalborg Havn A/S arbejder for bæredygtig udvikling og har et langsigtet mål om at blive en CO2 neutral havn. På en række områder har vi allerede iværksat initiativer, der minimerer ressourceforbruget. Over det seneste halvandet år har vi bl.a. skåret godt 100.000 kWh af elforbruget og arbejder nu med at omlægge belysningen af veje og pladser med LED”, siger Brian Dalby Rasmussen.
Aalborg-virksomheden MUNK Energy A/S, skal levere solcellepanelerne til havneen. Firmaet har i forvejen erfaring i at samarbejde med Aalborg Universitet. Det har siden 2008 leveret 10 solcellemoduler med forskellige teknologier til test på Institut for Energiteknik. Instituttet råder over et af Europas mest avancerede testlaboratorier til solenergi, og resultaterne fra laboratoriet indgår både i forskning og undervisning.
Både Aalborg Havn A/S, Aalborg Universitet og MUNK Energy A/S er med i fokusnetværket SolarVision, der er solcelledelen af det nordjyske energipartnerselskab EnergyVision.
”Vi vil bl.a. gennem SolarVision stille vore erfaringer til rådighed for alle, der overvejer at installere større solcelleanlæg. Udover det udbytte, Aalborg Havn A/S får af sin investering på omkring halvanden mio. kr., ønsker vi, at den valgte løsning på Langerak 18 kommer til at fungere som et demonstrationsanlæg, der kan bane vejen for øget udnyttelse af solenergien i Nordjylland”, siger Brian Dalby Rasmussen.
Kilde: Aalborg Havn