Redere tilfredse med dansk piratstrategi
Den netop offentliggjorte danske piratstrategi for 2015-2018 omfatter både pirateri i Øst- og i Vestafrika, og det er rigtig fornuftigt. Det er naturligt og nødvendigt, at regeringen i dens nye piratstrategi for 2015-2018 også fokuserer på Vestafrika, mener Rederiforeningen.
”Det er meget positivt, at regeringens nye piratstrategi for 2015-2018 lægger op til, at man fastholder presset på pirateriet i Adenbugten og samtidig helt naturligt, at man udvider indsatsen til også at omfatte Guinea-bugten i Vestafrika, hvor skibsfarten i stigende grad oplever udfordringer med kapringer, røverier, kidnapninger og ofte voldelige angreb,” siger adm. direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen.
I den nye strategi åbnes for muligheden for en militær tilstedeværelse i Vestafrika, som det har været tilfældet i Østafrika, lige som der er afsat midler til kapacitetsopbygning og til at udsende rådgivere. I Vestafrika blev der i 2014 officielt registreret 41 hændelser, hvoraf fem skibe blev kapret. Det er dog ikke alle angreb, der indrapporteres.
”Det er bestemt fornuftigt, at regeringen ikke på forhånd udelukker en militær dansk tilstedeværelse. Men det skal selvfølgelig ske i tæt samarbejde med landene i regionen. Perspektivet skal være at opbygge den nødvendige regionale kapacitet, så landene selv kan være med til at udbygge den nødvendige patruljering og sikkerhed,” siger Anne H. Steffensen.
Regeringens piratstrategi fastholder fokus på Aden-bugten, hvor situationen er blevet markant forbedret som følge af den koordinerede, internationale og mangesidede indsats. Ingen handelsskibe er blevet kapret siden 2012, men det betyder ikke, at problemet er løst. Det er derfor afgørende at fastholde grebet, mener Rederiforeningen.
Hele strategien kan læses HER
Kilde: Danmarks Rederiforening