Ny offshore-rapport offentliggjort
Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010 har støttet af Den Danske Maritime Fond fået lavet rapporten Global Evaluation of Offshore Wind Shipping Opportunity, der afdækker efterspørgslen af maritime serviceydelserved installation, servicering og nedtagning af havvindmøller.
Rapportens vigtigste resultater og konklusioner findes nedenfor:
• Installeret havvindmøllekapacitet forventes at stige fra cirka 5 GW ved udgangen af 2012 til cirka 80 GW i 2022, hvilket svarer til en årlig vækst på godt 15 procent. Væksten i Europa vil primært foregå i Nordsøen og ud for Frankrig, hvilket lover godt for danske rederiers fremtidsudsigter.
• Der er i alt involveret 18 forskellige skibstyper i forbindelse med opsætning, servicering og nedtagning af havvindmøller. Dette medtager ikke transport fra producent til afskibningshavn, hvor danske rederier i øvrigt også har stor aktivitet. Disse skibstypers typiske arbejdsopgaver beskrives i detaljer i rapporten.
• Trenden inden for havvindmøller er, at de bliver større, installeres på dybere vand og derfor længere fra kysten. Dette stiller store krav til rederierne fremadrettet i alle segmenter og betyder, at der skal investeres massivt i nye fartøjer med ny teknologi fremadrettet for at kunne forblive konkurrencedygtige, og har en betydelig markedsandel.
• Danske rederier tilhører de mest konkurrencedygtige inden for offshore vind, men er under stort pres fra specielt britiske og tyske rederier.
• Rapporten finder, at der især vil være en stor stigning i efterspørgslen efter multi purpose project vessels (MPPV), forsyningsskibe, vagtskibe og crew-både, hvor der i de to sidstnævnte segmenter forudsiges øget efterspørgsel på over 300 fartøjer frem mod 2022.
Den rapport, Rederiforeningerne har fået lavet om potentialet og efterspørgslen inden for offshore vind kan læses HER.
Kilde: Danmarks rederiforening