Muslingeskrab kan være årsag til ålegræs
Ny dansk forskning påviser nu en overraskende sammenhæng mellem muslingefiskeri og udbredelsen af ålegræs. Opdagelsen kan være en del af forklaringen på, hvorfor vandmiljøet stadig halter. Det skriver Ingeniøren.
I et udkast til den endnu ikke offentliggjorte årlige havrapport fra (DCE) har forskere på Nationalt Center for Energi og Miljø (DCE) indskrevet et særligt temaafsnit, hvor de fremlægger målinger, der viser, at ålegræsset i Danmark er i klar tilbagegang.
Udviklingen er bekymrende, fordi ålegræsset er forskernes vigtigste indikator på tilstanden af havmiljøet i de indre danske farvande. Men forskerne har en mulig forklaring.
I områder med muslingeskrab er vandet mere uklart, og det gør ålegræssets udbredelse mindre end i områder uden muslingeskrab. Selv i mindre områder som eksempelvis Løgstør Bredning i Limfjorden kan forskerne se forskel på områder med og uden muslingeskrab.
”Muslingefiskeri er udbredt i Limfjorden og er en meget sandsynlig begrænsende faktor for ålegræssets udbredelse”, hedder det bl.a i rapporten.
”Der kan være en sammenhæng, der kan forklare det store paradoks: Hvorfor havmiljøet ikke er i bedring, når mængden af næringsstoffer er blevet nedbragt så betydeligt”, siger professor Jacob Carstensen fra Institut for Bioscience – Marin økologi ved DCE, til ing.dk.
Hvor meget muslingefiskeriet ødelægger af vandmiljøplanens effekter har forskerne dog ikke tal på.
”Men vi arbejder på at indhente flere oplysninger fra DTU Aqua, blandt andet ved at bruge GPS-data fra skibene, så vi kan afgøre, nøjagtig hvor de har været, og se, hvilke effekter de har haft. Det er en problemstilling, vi først lige er begyndt at undersøge nærmere”, siger Jacob Carstensen.
Muslingeskrabet har udviklet sig til en sag mellem regeringen og EU-Kommissionen, der gentagne gange har henvendt sig til Danmark, fordi vi giver tilladelse til muslingeskrab i de beskyttede Natura 2000-områder. Ifølge kommissionen strider det mod det såkaldte habitatdirektiv, men fødevareminister Mette Gjerskov (S) meldte senest ud i juni, at hun ikke ville stoppe fiskeriet. Tilladelsen til at fiske i Natura 2000-områder løber frem til 28. februar 2013.
Kilde: ing.dk