Folketinget vedtager ændring af DIS-loven
Folketinget vedtog i går et lovforslag, der skal udvide DIS-skatteordningen vedrørende søfarende om bord på en række specialskibe i offshore sektoren. Den vedtagne ændring af DIS-loven skal ses i forlængelse af DIS-skatteordningens udvidelse i foråret.
Med den vedtagne ændring vil der kunne indgås kollektive overenskomster med danske fagorganisationer, som omfatter søfarende, der arbejder på specialskibene, uanset hvilket land de søfarende boer i. Det gælder, når skibene primært opererer på dansk søterritorium eller kontinentalsokkelområde.
DIS-skatteordningen betyder, at rederne kan udbetale skattefri nettohyre til søfarende. Den vedtagne udvidelse af DIS-skatteordningen vil betyde, at DIS-skatteordningen også vil gælde for ansatte på en række specialskibe i offshore sektoren.
DIS-loven indeholder en række regler om indgåelse af kollektive overenskomster. Loven indeholder bl.a. regler om, at kollektive overenskomster, der er indgået af en dansk faglig organisation, kun kan omfatte personer, der har bopæl i Danmark, eller som i medfør af EU-retten eller andre indgåede internationale forpligtelser skal sidestilles med personer, der anses for at have bopæl i Danmark.
Med den netop vedtagne ændring af DIS-loven indføres en regel for ansatte på skibe, der primært udfører offshore aktiviteter på dansk søterritorium eller kontinentalsokkelområde, der betyder, at danske faglige organisationer vil kunne indgå overenskomster for søfarende på denne type skibe uanset de ansattes bopæl.
Udvidelsen vil først blive sat i kraft, når den er godkendt af Europa-Kommissionen. Lovændringerne forventes at kunne træde i kraft i 2019 samtidig med udvidelsen af DIS-skatteordningen.
Kilde: Søfartsstyrelsen