DONG indleder samarbejder med Oxford
DONG Energy har indgået samarbejde med et akademisk konsortium bestående af tre førende universiteter i et arbejde om et unikt forskningsprojekt, der skal reducere prisen på energi fra havmøller.
Det akademiske konsortium er ledet af Oxford University og består derudover af Imperial College London og University College Dublin. Sammen med DONG Energy og de øvrige partnere vil de undersøge, hvordan havmøllefundamenter kan designes mere effektivt i fremtiden.
"Prisen på energi fra havvindmøller skal ned. Derfor er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes os og vores arbejdsgruppe at indgå samarbejde med så anerkendt en institution som Oxford University til at assistere vores arbejde med at reducere prisen på udvikling og opførelse af fundamenter," siger Bent Christensen, Senior Vice President i DONG Energy Wind Power.
"Det er vores vurdering, at vi kan finde betydelige besparelser ved blandt andet at slanke monopælen og finde nye måder at opføre fundamenterne på. Dermed kan vi også her finde et væsentligt bidrag til vores arbejde med at reducere prisen på havvindenergi med 35-40 procent i 2020", siger Bent Christensen.
Et monopælfundament til en typisk havvindmølle vejer i dag ca. 600 tons og består primært af stål. For en vindmøllepark med 100 eller flere vindmøller udgør det betydelige fabrikations- og installationsomkostninger. Tykkelsen af stål for hver monopæl er omkring 100 mm. Hvis denne tykkelse kan reduceres, selv med en brøkdel, uden at det går ud over bæreevnen og styrken i fundamentet, ligger der her et betydeligt besparelsespotentiale.
"Projektet repræsenterer en af de første storstilede, fælles brancheinvesteringer, som havvindindustrien har foretaget inden for målrettet bygningsteknik og geoteknisk akademisk forskning", siger Dr. Byron Byrne fra den byggevidenskabelige afdeling på Oxford University.
"Vi er meget glade for at stå i spidsen for de akademiske bidrag til dette projekt, som efter vores mening vil levere omfattende forbedringer til designmetoder for fundamenter i fremtidige havvindopførelser".
Arbejdsgruppen har indgået samarbejde med Oxford University for en periode på 18 måneder med opstart af projektet den 1. august 2013. Projektet vil levere finansiering til akademisk forskning, inklusive to fuldtids postdoc-forskningsassistenter og vil på længere sigt munde ud i tre ph.d.-projekter.
Målet for arbejdsgruppen er, at de skal komme med tekniske løsninger, der kan implementeres inden design og konstruktion af de store Runde 3-havvindprojekter i Storbritannien. Arbejdsgruppen vil publicere sin endelige rapport i begyndelsen af 2015.
Kilde: DONG