Dansk ekspedition tæt på Nordpolen
Den dansk-grønlandske forskningsekspedition i Det Arktiske Ocean ventes at nå selve Nordpolen i dag onsdag i løbet af aftenen. Ekspeditionens svenske isbryder, Oden, var onsdag klokken syv morgen cirka 50 km fra Nordpolen. Fartøjet sejler i svær is, der holder farten nede.
"Oden vil passere så tæt som muligt på verdens nordligste punkt, selvom Nordpolen er ikke det egentlige mål for forskerne om bord”, siger ekspeditionsleder, geofysiker Christian Marcussen, GEUS, tirsdag til DR Nyheder.
Forskerne på Oden har foretaget dybdemålinger og hentet bundprøver fra Det Arktiske Ocean på den grønlandske side af Nordpolen. De næste dage skal de arbejde på den sibiriske side. Undervejs vil der formentlig blive gjort en pause på isen ved selve Nordpolen. En ekspedition nåede Nordpolen i 2009, gav Christian Marcussen champagne om bord og et gruppebillede blev taget på isen.
Ekspeditionens mål er at hente beviser på havbunden til støtte for Danmark og Grønlands krav til FN om 150.000 kvadratkilometer havbund inklusive selve Nordpolen og alt, hvad havbunden måtte gemme af olie, gas og mineraler. Forskerne skal ikke foretage målinger eller bundprøver ved selve polen.
Danmark og Grønland, Rusland og Canada ventes at stille krav til FN om de kommende territorialgrænser omkring polen.
En række videnskabelige undersøgelser har vist, at havbunden er sådan, at Danmark og Grønland kan stille krav til FN helt ud på den anden side af Nordpolen.
Folkene på Oden fik tirsdag den oplysning, at også det kinesiske forskningsskib,isbryderen Xue Long,
angiveligt skulle være på vej til Nordpolen fra Island.
Det er første gang, at DR har et hold på Nordpolen.
Kilde: dr.dk