Man kan sikre sig - men det koster penge

Adm. direktør i firmaet International Maritime Protection, John Skovbo, undrer sig i dette læserbrev over, den for Danmark lokale opstandelse over kidnapningen af besætningsmedlemmer og forsøg på kapring.

International Maritime Protection / SIRAS Group, som arbejder inden for branchen, og laver en samlet risiko vurdering herunder bemander skibe med bevæbnet vagter, kan kun undre sig over den for Danmark lokale opstandelse over kidnapningen af besætningsmedlemmer og forsøg på kapring. (vi ser bort for de store personlige konsekvenser for den enkelte, men dette indlæg handler om hvad vi kan gøre)

Problemet er gammelt kendt i dag, holdningen fra skibsreder/operatør er at det skal løses på overstatligt niveau - men når det ikke sker, henholder man sig til BMP, men som vi har påpeget er det ikke nok. Low and slow i yderkant af risiko områderne SKAL have vagter og så skal de blive ombord i hele risiko området, og ikke blot i det område man tror er farligt.

Hvorfor går de 4-5 største rederier ikke sammen om at bestille en samlet beskyttelsespakke ... nej det er for dyrt - med risiko for besætning, last og skib.

Vi har set at når der ikke udarbejdes en korrekt risiko profil og man sætter sine vagter af for tidligt, så går det galt.

Man kan overveje:

At træne på sikkerheden: er skibet sikret og har man øvet sig på at blive udsat for angreb flere gange ?

Det gør seriøse firmaer med den enkelte besætning og betyder at den ankommer 2-3 dagen inden at man sejler ind i risikoområdet - men er det også nødvendig ?

bliver vi ofte spurgt,

for det koster jo ekstra !, helt rigtigt,

men i forhold til værdi af last, fartøjets vedligeholdelse, besætningens ve og vel samt evt. ekstra hyre af fartøjet når det ligger stille i 1-2 måneders tid, så er det småpenge!

Vi ser jo desværre, at moder fartøjs princippet er voksende og piraternes område bliver større, samtidigt er der ikke kommet nævne værdig flere flåde fartøjer til området, hvorfor at det alt andet lige,

vil øge den latente risiko for at blive angrebet.

Det officielle samfund har nu prøvet på at løse det via: transit korridor, ændre på BMP - Nato pigtråd, citadel osv. (alle tiltag som er en god ting), flåde fartøjer, helikopter og stadigvæk angribes den kommercielle trafik, samtidig med at piraternes metoder bliver mere barske.

Det sidste nye er så gidslerne tages med - hvad skal man så med et

citadeller/saferooms særligt også når hjælpe kommer for sent pga. det store område som skal overvåges ?

Problemet skal løses på land, (det tvivler jeg på at man pt. tør at gøre i Somalia) men nu er det jo ikke blot Somalia (failed state) men også fra steder som Yemen, Tanzania osv.

Man kan lægge sin ruter mere sydlig men det er en ekstra stor omkostning.

Så den langsigtede løsning ja, den har lange udsigter. Derfor, er den eneste løsning at hyre vagter med den rette baggrund, som vil stå vagt om besætning, last og fartøj - og kom ud over problemet.

Vi er bekendte med at, skibsredere /operatører siger, at det er en eskalering, og det er korrekt, men alternativet er, at tages til fange når man ikke kan løse problemet på overstatslig niveau - hvad vil piraterne så gøre ... måske større skiffere med tungere bevæbning...

Det vurderer vi ikke som et problem, da skifferne vil sejle langsommere, være lettere at genkende, kræve særdeles gode skytter i rum sø, bedre uddannelse.

Vi kan se vores spanske kollegaer som arbejder fast for den spanske fiske flåde i og omkring Seychellerne har afvist et antal angreb og fiskerne er trygge ved at have dem ombord, problemet er løst på den korte bane.

Et par afsluttende bemærkninger:

Hvorfor er der næsten ingen aktivitet fra den Egyptiske regering - som burde være utroligt interesseret i at angrebene stoppes for at få større indtægter fra Suez kanalen ?

Vi er bekendte med at skiffers, udrustning og nøgle personer fra tid til anden angribes af umærket helikoptere. Hvorfra mon det kommer ?

Piraterne vil lære at udføre nat angreb på skibs trafikken så vil problemet voksen ukontrolleret !

Slutteligt skal vi være glade for det hjælp som den internationale flåde yder i området, da den arbejder hårdt på at få problemet under kontrol.

Læserindlæg er ikke et udtryk for redaktionens holdning !

Relateret indhold

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Rapport: Stor beskæftigelseseffekt ved bygning skibe i Danmark

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk-aktionærer godkender Svitzers børsnotering

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Første større skibe slap ud efter 33 dage i havnen

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Tørlast trak Norden ned i årets første kvartal

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

Jobmarked

Se alle

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle