Udtalelse fra Sømændenes Forbund

Sømændenes Forbund har på generalforsamling den 15. december vedtaget en politisk udtalelse til regeringen og de politiske partier. Da indholdet kan have en bredere interesse, bringer vi den også her på maritimedanmark.dk.

"Efter 22 år med DIS er den danske langfartssømand "snart" en saga blot. Alle de gode tilkendegivelser, som skibsrederne/ejerne og rederiforeningerne i fællesskab bedyrede for at berolige den menige danske sømand og Sømændenes Forbund viser sig nu at være varm luft og ord uden indhold. Selv de få tilbageværende DIS arbejdspladser, der via lovgivning skulle have været besat af sømænd på danske overenskomster smuldrer langsomt bort pga. redernes lovbrud.

Når en reder "uden" at blinke betaler kr. 300.000,00 i bøde for brud af lovgivningen, må straffen være for beskeden. Sømændenes Forbund har anmeldt et dansk rederi for brud på udlændingeloven ang. DIS og anløb af danske havne med en besætning, der ikke var EU-borgere, men har 2 gange fået anmeldelserne, der indeholdt dokumentation for lovbrud, tilbagesendt fra politiet med svaret "der er ikke noget af komme efter" og så lige en c.c. til rederiet. Dette er nu sendt til statsadvokaten.

Men hvor går vi snart hen, når vi som borgere bliver krænket og holdt borte fra vores arbejdspladser? Er der ingen politisk prestige i at kæmpe for at bevare de sidste danske arbejdspladser på danske overenskomster til gavn for velfærdssamfundet? Vi ser med frygt på, hvordan globaliseringsspøgelsets alter ego Social Dumping breder sig som en pest ud over Europa og vil banke løn- og arbejdsforhold årtier eller generationer tilbage.

Selv om DIS-Registeret er i modstrid med EU's regler, og selve lovens ordlyd er i direkte modstrid med FN organisationen og ILO's internationale konventioner, bliver regeringen ved at støtte denne urimelige lovgivning. Dette har resulteret i, at søfartsskoler og navigationsskoler er blevet nedlagt, og at Skoleskibet Danmark skal til at uddanne ubefarne skibsassistenter fra Angola. Ikke nok med at vi skal se vore jobs besat af søfolk fra 3. verdens lande, men ligefrem at uddanne dem til at tage vores arbejde - der må målet være nået.

 Vi vil ikke længere finde os i at blive henvist til arbejdsløshedskøen for at ende i aktivering og fattigdom

 Vi kræver dansk overenskomstdækkede arbejdspladser på danske skibe

 Vi forlanger lighed for loven for både udenlandske og danske søfolk

 Vi kræver handling nu

Kilde: 3F Sømændenes Forbund

Relateret indhold

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Lars Jespersen genvalgt som formand for DSHV

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle