Vanskelige CO2-forhandlinger i IMO

Drøftelserne var langvarige og vanskelige, da skibes udledning af CO2 stod på dagsordenen i IMO MEPC 61. En række lande forsøgte at få omgjort visse af komitéens tidligere beslutninger på området, dog uden held. Men det gjorde, at fremdriften i udviklingen af konkrete reguleringstiltag blev besværliggjort.

Det var på forhånd forventet, at drøftelserne om skibsfartens CO2 udledning ville blive særligt udfordrende på komitéens 61. møde, ikke mindst fordi, der var en række lande, herunder Danmark, der ønskede at få godkendt nye regler om energieffektivitetsdesign indekset.

Heroverfor stod en række lande med Kina, Indien, Saudi-Arabien og Brasilien i spidsen, der gentog, at arbejdet i IMO var underlagt principperne i UNFCCC, og at der ikke kunne pålægges u-landene bindende regler til nedbringelse af skibsfartens CO2 udledning.

Generalsekretæren opfordrede komitéen til at søge konsensus på området og gjorde klart, at man ikke burde bruge tiden på at overveje, hvilke tiltag, der kunne udvikles i andre fora, men at IMO skulle handle selv.

Generalsekretæren var af den opfattelse, at søfarten ikke kunne opfattes som en "alternativ finansieringskilde" i henhold til Copenhagen Accord, særligt fordi IMO allerede havde en omfattende politik til at hjælpe u-lande med at leve op til den internationale søfartslovgivning.

Flertallet i komitéen fastholdt de tidligere trufne beslutninger, nemlig at reglerne i IMO skal gælde alle skibe uanset flag. Mødet var i øvrigt præget af meget lange politiske indlæg, der i høj grad forsøgte at kæde processen i UNFCCC sammen med IMO's håndtering af problemstillingen. Dette førte til, at der var meget begrænset tid til at drøfte substansen i de forskellige forslag.

Arbejdsgruppen om EEDI kunne først etableres tirsdag aften, bl.a. fordi en række lande påny problematiserede komitéens beslutning om, at anvende MARPOL Annex VI til implementering af energieffektivitetsdesignindekset. Selv om man fjernede henvisningen til MARPOL Annex VI i mandatet for arbejdsgruppen, så bekræftede flertallet i komitéen den tidligere trufne beslutning om at anvende MARPOL Annex VI.

På den korte tid, der var til rådighed for arbejdsgruppen om EEDI, lykkedes det igen, trods modstand, at skabe fremdrift. Arbejdsgruppen færdiggjorde et forslag til regler for energieffektivitetsdesignindekset for nye skibe.

Forslaget satte ambitiøse reduktionskrav til nye skibe for de skibstyper, der udledte hovedparten af skibsfartens CO2. I perioden fra 2013 - 2025 skulle disse skibe således reducere udledningerne trinvis med henholdsvis 0, 10, 20 og 30 % i forhold til gennemsnittet af de eksisterende skibe af samme type.

Arbejdsgruppen færdiggjorde endvidere retningslinjerne for beregning af referencelinjer til brug for energieffektivitetsdesignindekset samt retningslinjer for syn og certificering af energieffektivitetsdesignindekset.

Efter udarbejdelsen af arbejdsgruppens rapport, fortsatte gruppen med finpudsning af retningslinjerne for beregning af det opnåede energieffektivitetsdesignindeks. Resultatet af disse drøftelser ville indgå i en korrespondancegruppe, der skulle færdiggøre arbejdet i tiden frem til MEPC 62.

Plenums drøftelse af energieffektivitetsdesignindekset blev overordentlig vanskelig. En gruppe af lande kunne ikke acceptere, at disse nye krav kom ind i MARPOL Annex VI, eller at de blev bindende for udviklingslandene. Endvidere ønskede denne gruppe spørgsmålet koblet sammen med teknologioverførsel og finansiering. Dette var den gruppes sædvanlige tilgang fra UNFCCC forhandlingerne, hvor man regulerer efter en landetilgang, mens man i IMO regulerer skibe.

En række parter til MARPOL konventionens Annex VI, herunder Danmark, tilkendegav, at man ønskede reglerne godkendt og cirkuleret med henblik på vedtagelse på et kommende møde i miljøkomitéen. Det lykkedes imidlertid ikke for komiteen at nå til enighed eller træffe en beslutning herom. Konklusionen blev derfor, at en eller flere parter kunne benytte deres ret til at anmode Generalsekretæren om at cirkulere ændringerne. Efter disse forhandlinger lå det i luften, at en række lande ville koordinere en sådan anmodning.

På mødet bekræftede flertallet den i 2009 vedtagne arbejdsplan for udvikling af et markedsbaseret instrument i IMO. På baggrund af en rapport fra Generalsekretærens ekspertgruppe, der inden mødet havde evalueret de foreslåede markedsbaserede instrumenter, drøftede komitéen, hvorledes man skulle arbejde videre.

Enkelte lande fandt, at samtlige forslag under drøftelse var utilstrækkelige, da de ikke tog principperne i UNFCCC i betragtning. Men flertallet fandt, at man med rapporten havde tilstrækkelig viden til bl.a. at lade forslagsstillerne videreudvikle forslagene. Det blev derfor besluttet at holde et ekstraordinært arbejdsgruppemøde i foråret 2011, der i overensstemmelse med arbejdsplanen skulle medvirke til, at komitéen i 2011 kan træffe beslutning om, hvilket forslag der skal realiseres.

Drøftelserne om mandatet for arbejdsgruppens arbejde var vanskelige, men det lykkedes at blive enige om et mandat, hvorefter arbejdsgruppen blandt andet skulle drøfte behovet for og formålet med et markedsbaseret instrument. Herudover skulle arbejdsgruppen søge at gruppere de fremsatte forslag efter de fælles træk, der måtte være. Arbejdsgruppens arbejde ville blive forelagt MEPC 62 til beslutning.

Kilde: Søfartsstyrelsen

Relateret indhold

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Stormflod kostede én million på bundlinjen

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Borgmester vil have advokatundersøgelse af økonomisk krise

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

21.04.2024Maritimedanmark.dk

Iransk spionskib er sejlet hjem

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle