DONG søsætter nyt havmøllefundament

Dong har i samarbejde med Bladt Industries udviklet et havmøllefundament, som kombinerer en gitterkonstruktion med et sugebøttefundament. Konstruktionen er 850 tons tungt og 57 meter højt. Den skal nu skal det testes i en tysk havmøllepark.

”Vi har haft travlt med at få design og fabrikation på plads, fordi vi netop havde en mulighed for at få opstillet et fundament på vores tyske Borkum Riffgrund, hvor havbunden er velegnet. Her har vi så et par år til at teste fundamentet og optimere designet i tide, inden 3. runde går i gang”, siger Jonas Wittrup-Jensen, projektleder for fundamentdesignet hos Dong Energy til Ingeniøren.

Nøjagtig 14 måneder efter projekt-start er Dongs nye bud på et havmøllefundament klar til at blive lastet på installationsskibet Pacific Orca og sejlet sydpå til tyske Borkum Riffgrund 1-havmøllepark. Her skal den installeres med en 3,6-MW-mølle på toppen og de næste par år gennemgå et omfattende testprogram.

Operationen med at hejse fundamentet over på Pacific Orca er hidtil blevet udsat, da den kræver en periode på otte timer med under 14 meter i sekundet i

vindstødene målt i 40 meters højde, før man kan begynde at løfte den 57 store konstruktion.

Dong Energys nye fundament er et såkaldte 'suction bucket jacket', der kombinerer to kendte principper fra offshore industrien - nemlig en gitterkonstruktion og et sugebøttefundament. Det vil sige, at den trebenede jacket har en bøtte på hvert ben, der ved hjælp af fundamentets vægt og et vacuum øverst i bøtten suges fast i havbunden.

Konstruktionen er en modulopbygget, relativ let struktur og giver en nem og lydsvag installation. Det gør den velegnet til tysk farvand. Her stilles nemlig skrappe støjkrav under installationsprocessen. Det kræver dyr støjdæmning, når traditionelle monopile-fundamenter hamres ned i havbunden.

Det nemme ligger i, at man blot hejser fundamentet ned på bunden, hvorefter bøtterne suger fundamentet fast til bunden i løbet af tre til seks timer. Ulempen er, at metoden kræver et fartøj med en kran, der har løftekapacitet til at håndtere de 850 ton.

Fundamentet kan bruges på vanddybder mellem 30 og 60 meter, hvor havbunden består af og eventuelt kalk og er beregnet til vindmøller på 6 MW og derover. Designet er dermed skræddersyet til projekter i det næste store udbud af havmølleparker på britisk territorium.

Hele projektet går ud på at reducere omkostningerne til havmøllefundamenter og dermed til offshore vindkraft. Det er endnu ikke muligt at sige, hvor stor en besparelse, det nye fundament betyder, da der er tale om en nyudviklet model, der er dimensioneret til den sikre side og designet til farvand med store bølger.

”Vi vurderer, at man til sin tid kan fremstille et fundament på en uge”, siger Jonas Wittrup-Jensen.

Kilde: Ingeniøren

Relateret indhold

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks Skibskredit tæt på at blive solgt

18.04.2024Maritimedanmark.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

09.04.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted indgår langtidskontrakt med Cadeler om nyt installations-fartøj

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Den første gas er i landet fra den nye Tyra II platform

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks største havvindpark er kommet et skridt tættere på

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Tyra-feltet har genoptaget gasproduktionen

16.03.2024Maritimedanmark.dk

Søren Skou skal rådgive tysk havvindselskab

16.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Supply Service i US-partnerskab om nyt vindinstallationsfartøj

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle